null


null


Скільки ви (гравці) отримуєте за гру?
Всього відповідей: 43

Головна » 2014 » Серпень » 18 » ЛІГА ДРУГА - УВАГА ПЕРШОЧЕРГОВА
12:31
ЛІГА ДРУГА - УВАГА ПЕРШОЧЕРГОВА

НЕХАЙ КОЛОСиться...
Коли вже мова  зайшла за «господарів поля» дозволимо собі дещо порушити хронологію і послідовність питань і тем, що піднімалися на нараді...
- «Я грав у Братківцях на трьох стадіонах» - так розпочав свій виступ один з учасників наради. - На трьох... У це дійсно важко повірити. Та і на сьогодні їх залишається два, причому діючих, які активно використовуються. Братківці - село із славетною футбольною історією, традиціями, здобутками. То ж його мешканцям є чим гордитися, пишатися, є що розказати та показати іншим...»
Ось про що розповів присутнім секретар футбольного клубу Віталій Федорів: «Теперішнє футбольне поле почали закладати на початку 90-х років минулого століття, бо на місці колишнього стадіону тепер постала церква. Побудова нової футбольної арени привела до створення у 2009 році нової структури - громадської організації «Футбольний клуб «Колос» Братківці», яку ініціювали сельчани, футбольна громадськість села і тодішній сільський голова Ярослав Логин. В свою чергу наявність нового футбольного майданчика спонукала нас до зведення роздягальні.
Коли все  розпочинали, навесні 2009-го, то про щось масштабне не мріялося. Хотілося звести просто будь-що, аби хлопцям був прихисток від дощу. В ході робіт проект щоразу вдосконалювали, намагаючись покращити кожну деталь. Споруду будували усім миром - методом толоки. У вільний від основної роботи та від футболу час приходили на стадіон місцеві футболісти. Коли лишень заливали фундамент їх зібралося понад півсотні - з дорослого і юнацького складів. Загалом братковецький люд  ішов сюди на працю за покликом серця, вкладав у роботу душу та часточку себе. Колективна відповідальність, властива братківчанам, стала запорукою успіху у роботі, у здійсненні мрії. Мабуть тому та футбольна мрія стала реальністю - роздягальня вдалася на славу. Тут все продумано: зручно і по домашньому затишно. Поволі місцевий стадіон перетворився на спортивний комплекс, став місцем проведення активного відпочинку та дозвілля братківчан. Роздягальню урочисто відкрили у червні 2011-го, але відтоді там і на стадіоні зокрема щось покращують, удосконалюють, підремонтовують, доводять до ладу. При цьому братковецька сільська рада та місцеві підприємці не залишаються осторонь, допомагають коштами, матеріалами, роботою. В Братківцях вчасно зрозуміли, що рівень розвитку інфраструктури, невід’ємною частиною якої є, власне, стадіон - головна передумова успішності солідної футбольної команди.
Таке професійне ставлення до справи доволі швидко принесло свої  плоди: в 2010-му «Колос» ств найсильнішим у Тисменицькому районі, а навесні 2011-го тріумфально завершив похід за Кубком чемпіонів міст і районів області. Нагород та відзнак менш коштовних різного гатунку у цей період також не бракувало. Пройшло три-п’ять років і команда здійснила якісно новий крок - заявилася у обласні змагання, точніше вона туди повернулася. І не в останню чергу завдячуючи професійно організованій роботі футбольногого клубу, оновленню наявної інфраструктури її постійній розбудові та розвитку.
Організація ФК взагалі дала можливість офіційно звертатися до керівників, депутатського корпусу села за допомогою. І ця фінансова допомога, чи будь яка інша щороку нам надається. Цього року, приміром, на участь і на ремонт і переобладнання роздягальні».
«Коли бачиш бажання людей щось змінити на краще, щось конкретне, корисне робити, хочеться допомагати. Тому, як би не просто не складалася господарська ситуація, завжди стараємося допомогти клубові, команді - каже сільський голова Дмитро Мельникович. - Сьогодні гордий із успіхів «Колоса», з того, що у його складі виступають наші сільські хлопці. Становлення футбольної господарки села відбувалося на моїх очах і відрадно, що свого часу я був одним із тих, хто наполягав на будівництві нового стадіону і саме у цій місцині, де він сьогодні знаходиться».
«Без зусиль сільського голови - продовжив далі Віталій Федорів - а також без вагомого внеску у справу нашого президента клубу Володимира Ковалюка, чия роль на початкових стадіях будівництва клубу і  організації робіт була визначальною, та того, що робить сьогодні на благо братковецького футболу віце-президент Роман Татумірак ми б не досягли на цій царині тих успіхів, які маємо нині. Приміром, пан Роман буквально днює і ночує на стадіоні. Він живе стадіоном, виконує за потреби ледь не всі роботи, допомагає коштами. Справжній футбольний ентузіаст!
 Робота над удосконаленням тут, на стадіоні, не завершиться, мабуть, ніколи. Постійно у чомусь буде потреба. На сьогодні, скажімо, необхідно зробити невеличку трибуну перед входом у роздягальню із дашком-накриттям, хотілося б мати майданчик зі штучним покриттям, просто таки тут, поруч та і багато чого іншого. Найголовніше - щоб на сьогодні був мир і спокій в державі. Коли ми у цей непростий період знаходимо можливості рости, то важко уявити чого сягне наш клуб за кращих часів...
Особлива наша подяка футболістам за їхні виступи. Всі вони місцеві і подібне не може не тішити. За свою працю на футбольному полі вони не завжди, буває, отримують винагороду, хоча мінімальну. Ось це і є справжній патріотизм не на словах а на ділі. Не бракує його і нашим уболівальникам, які підтримують команду в тому числі і фінансово (вхід на стадіон для чоловіків платний - мінімально 10 грн). Їхня підтримка для «Колоса» багато важить.
Віддавна вже кожен домашній матч у Братківцях - справжнє свято футболу для гравців, глядачів, для гостей села. На стадіоні затишно і все для відвідувача - зручні лавки, інші вигоди, торгівля, озвучення, тощо. Впевнений, сьогоднішня зустріч стане для футбольних Братківців історичною подією. Зібрання такого рангу дасть черговий поштовх розвитку футболу на селі, успішному виступу «Колоса» на обласних теренах» - підсумував на завершення Віталій Федорів.
Більше позитиву
Звертаючись до присутніх учасників наради з основних питань порядку денного в.о. першого заступника голови, виконавчий директор ОФФ Василь Сікора найперше зазначив, що в цілому задоволений станом справ у другій лізі. Покращення це відбувається в усьому: організації турніру, дисципліні команд. Друголігові колективи поступово підтягуються до рівня елітного дивізіону і це не може не радувати. Щільність результатів у таблицях свідчить про якість рівня футболу у турнірі. На сьогодні напружена боротьба за очки триває на усіх щаблях таблиці. Особливої гостроти вона набуває саме зараз, на фінішній прямій, у боротьбі за потрапляння до головного фіналу. Є певні тенденції у покращенні якості арбітражу...
До речі, саме це, на думку багатьох, чи не найголовніше. Зауважень на роботу арбітрів не бракувало. Але у федерації готові до спільної співпраці задля виправлення ситуації, причому разом з арбітрами і командами також. «Не втомлюємося наголошувати суддям, що не вони і не федерація є головними дійовими особами у наших змаганнях, а якраз команди, футболісти та керівники клубів. Бо вони забезпечують це дійство - футбол. Ми ж при цьому є своєрідною допоміжною ланкою» - зазначив Василь Васильович.
Далі головуючий на засіданні наголосив на недоцільності «різних підходів до роботи з суддями», мовляв, не потрібно дурити один одного. Також Василь Васильович закликав уникати тих моментів, на яких, на думку багатьох, грунтується упередженість арбітрів, вести себе цивілізовано, без образ.
Без помилок, зичайно, перша частина змагань не обійшлася, але їх не так вже і багато. Відзначено на зустрічі епізод з помилкою Т.Семанюка у матчі «Битків»- «Чайка», що вплинула на результат. «Скільки б зауважень у учасників змагань не було, але жодних апеляцій на  рішення контрольно-дисциплінарного комітету подано не було» - зазначив доповідач. Серед негативних моментів проведення турніру засмутило інше явище - давно призабуте - «підставки». «Відзначилася» тут двічі команда Гвіздця. Були також випадки самовільного сходу з поля через незгоду з рішенням арбітра та через гру у неповних складах... Задля виправлення ситуації наголошувалося на повсюдному проведенню відеозйомки (зараз у другій лізі це роблять одиниці) та ширшому залученні до обслуговування матчів в якості суддів колишніх футболістів.
Стосовно другої частини турніру. Попередній етап триватиме до 14 вересня. За тиждень розпочнеться головний фінал та боротьба за нижчі місця, яка триватиме до 12 жовтня. В цілому змагання проходитимуть за календарем та відповідно до Регламенту...
Але цікавою виявилася інформація Василя Сікори про те, що окремі учасники змагань пропонують турнір колективів за 1-8 місця не розпочинати, як передбачалося раніше, із набраними «золотими» очками, а взагалі без них - з нуля і змагатися у пульці за коловою системою. «Допоки цей етап не стартував федерація може піти на подібне - винести це питання на обговорення, на Виконком. Але це повинно бути рішення всі учасників без вийнятку їхня згода і звернення про це.» Що не кажіть, цікава інформація для роздумів. А чи варта уваги - подивимося на активність у цьому питанні самих учасників.
Не оминув головуючий і іншої важливої теми - фінансової дисципліни команд. Так станом на 7 серпня заборгованість окремих учасників змагань перед федерацією складала:
- «Дністер-Рітас» - 1350 грн;
- «Битків» - 100 грн;
- «Енергія» - 100 грн;
- «Медик-Краснопіль» - 930 грн;
- «Колос» П’ядики - 400 грн;
- «Вихор» Ямниця  - 4900 грн.
В цьому контексті сплило ще кілька цікавих цифр. Проведення чемпіонату - не єдине завдання федерації - зазначив доповідач. Є інші змагання. І підкріпив це наступними даними: загалом бюджет обласної федерації становить 500-550 тисяч гривень на рік, в той час як заявкові внески учасників змагань складають лише 80-90 тисяч.
Актуальною і корисною передусім повинна стати для учасників і така інформація: згідно рішення КДК від 29 червня 2014 року  в разі якщо котрась із команд учасників, які мають заборгованість перед ІФФ  не сплатить її до 31 липня цього року то з неї зніматимуть турнірні очки. Але зважаючи на складну ситуацію в державі та важке фінансове становище в командах у федерації вирішили скасувати те рішення і продовжити  термін розрахунку клубів з федерацією до 29 серпня.
Торкаючись питання стану матеріально-технічної бази друголіговиків також було підмічено й відзначено багато позитивного. Братківці в цьому плані того дня усім ставили за приклад. Але разом із тим не забували і про інших. Зокрема відзначили,що у Вільхівцях у порівнянні з стартовими матчами, не те що багато зрушень на краще - там просто переробили майже все. До числа кращих потрапили й делятинці. «Коли є можливість - робіть» - було сказано присутнім. Щоб не було так: є чим платити гравцям і нічого більше. Важливою складовою інфраструктури є наявність гаряої та холодної води, першочерговим у боротьбі за місцевого уболівальника, залученням його на стадіон є радіоінформація, організація  харчування, тощо. Зараз це не всюди налагоджено на належному рівні...
Вже не грізне, але важливе і різне
Серед спектру інших обговорюваних питань і тем цікавою була інформація про проведення фіналу Кубка області 2014. Він, за традицією останніх років, відбудеться у День Незалежності - 24 серпня. Організатори докладають зусиль для того, щоб вирішальна гра цьогоріч проходила у Івано-Франківську. За словами В.Сікори, вже зроблено у цьому напрямку перші кроки... Як резервний із варіантів розглядається стадіон «Хімік» у Калуші.
Також учасники наради були поінформовані про проведення чемпіонату області серед ветеранів і запрошені взяти у ньому участь. Причому збірними командами міст і районів області. До участі допускаються футболісти 1969 року народження і старші.
В свою чергу присутні висловилися за аналогічну організацію змагань на юнацькому рівні. Інформацію взяли до відома, обіцяли всебічно обговорити і вивчити. А у тому що федерація підтримає добре починання, організує та проведе його на належному рівні, жодних сумнівів немає.
Наостанок відповідальний секретар ОФФ Олег Волосянко поінформував присутніх про навчання тренерів за програмою «С» диплому ФФУ та його доцільності для тренерів команд другої ліги. На нинішній день лише четверо з усіх - Руслан Кладько («Карпати» Болехів),  Руслан Зупник («Прут» Делятин), Степан Дзюник («Тепловик») та Володимир Рудницький («Енергія») мають подібний документ. Це при тому, що з 2010 року в області  такі перепустки отримав 61 наставник. Перший етап навчання завершився в липні, а наступний починається в жовтні. Тож охочим потрібно поквапитися і за довідками звернутися до обласної федерації.
В цілому зустріч пройшла конструктивно, в добрій атмосфері. Було почуто і висловлено багато корисного, в тому числі і пропозицій. Просто таки вразила достойна організація заходу братківчанами. Респект їм за це а іншим варто вчитися. Засмутила лише явка не всіх запрошених.  Прикро. Адже господарі готувалися...
Братківці-Івано-Франківськ.
Ігор Костюк.
Фото Петра Белея

 

Переглядів: 710 | Додав: match | Теги: Колос Братківці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]


Чи граєте ви у двох командах одночасно?
Всього відповідей: 29

© МАТЧ 2010-2012. Використання матеріалів газети "МАТЧ" без посилання на джерело заборонено.

Адреса редакції:
76000, м. Івано-Франківськ,
e-mail: match.rv@gmail.com
тел. 0342 735-075.