null


null


Скільки ви (гравці) отримуєте за гру?
Всього відповідей: 43

Головна » 2013 » Травень » 27 » «Ніка» - символ перемоги!
11:57
«Ніка» - символ перемоги!
17-18 травня на Івано-Франківщині відбувся третій традиційний футбольний турнір дитячих команд «Меморіал Івана Краснецького». Футбольна громадськість краю з вдячністю згадала свого славетного земляка та достойно вшанувала пам’ять людини, для якої футбол став справою життя і служінню якому він віддав себе без останку. І хоча три роки тому цей видатний син українського народу передчасно пішов з життя, він і сьогодні залишається взірцем для усіх нас, а його шлях у футболі слугуватиме прикладом та надійним дороговказом для прийдешніх поколінь майстрів шкіряного м’яча.

Суперечку за головний приз та нагороди турніру, як і у попередні роки, повели 8 колективів юних футболістів (гравці 2000 р.н. і молодші) з Івано-Франківська (дві команди СДЮШОР «Прикарпаття», ДЮФК «Юніор», ДЮСШ №3, ДЮФК «Ніка-05»), Тисменицького р-ну (ДЮСШ Тисмениці, дитяча команда «Колос» Братківці) та дружина гостей-сусідів з Тернопільщини – Монастириської ДЮСШ.
Дитячі баталії 13-річних цього річ проходили на малій Батьківщині Івана Михайловича Краснецького в с. Братківці Тисменицького р-ну та стадіонах обласного центру.

Розподілені на дві групи претенденти на трофей розпочали спочатку змагатися за коловою системою, а згодом у стикових матчах розіграли місця на п’єдесталі та позиції з 4 –ї по 8-му. Слідом за квартетом найсильніших фінішували: на 8 місці команда СДЮШОР «Прикарпаття-2», на 7-му – Тисменицької ДЮСШ, на 6-му – «Колос» Братківці, на 5-му – ДЮСШ №3.

«Бронзову» суперечку несподівано для багатьох повели не старожили, а нинішні дебютанти. Франківські «юніори» впевнено здолали опір однолітків з Тернопілля – 3:0. Головний поєдинок «Меморіалу», як і годиться, був гідним фіналу і взагалі став окрасою турніру. Вирішальне протистояння івано-франківців – СДЮШОР «Прикарпаття-1» (тренер В. Москвін) та ДЮФК «Ніка-05» (тренер І. Лукань) мало свою драматургію і виявило найсильнішого лише після пробиття серії післяматчевих 11-метрових ударів. Основний час гри закінчився внічию – 1:1, а у футбольній «лотереї» сильнішими виявилися «ніківці» - 4:2. Відрадно, що вперше за історію змагань фінал було зіграно на центральній спортивній арені Прикарпаття – МЦС «Рух».

Загалом змагання пройшли у теплій, домашній атмосфері. Її позитив відчувався у всьому довкола – у поєдинках, у спілкуванні дітей та наставників, приязному ставленні вболівальників, зрештою, у призах та нагородах. Без них не залишилися навіть команди, яким не судилося ступити на п’єдестал. Усі вони отримали на згадку від організаторів пам’ятні відзнаки за участь у турнірі, а також грамоти, дипломи, вимпели та футбольні м’ячі. Цьогорічний «Меморіал» поклав початок новій традиції: його тріумфатор окрім головного призу отримав у нагороду комплект футбольної форми. Оргкомітетом також було названо лауреатів. Ними стали: воротар – Віктор Дяків, захисник – Олександр Нестерук (обидва – ДЮФК «Ніка-05», півзахисник – Владислав Шаламай (СДЮШОР «Прикарпаття-1», нападник Юрій Щербаков (ДЮФК «Юніор»), бомбардир – Ілля Руденко (ДЮФК «Ніка-05»), кращий гравець – Михайло Радульський (СДЮШОР «Прикарпаття-1»).
Заслужені призи, медалі й інші нагороди, які цього разу вирізнялися особливою оригінальністю,юні футболісти отримували з рук дружини Івана Михайловича Краснецького – Анни Тарасівни, дочок – Наталії та Ірини, онучок – Ліліани, Ірини, Анни, Вікторії, друга і партнера у «Спартаку», а пізніше – помічника на тренерській лаві «Прикарпаття» - Михайла Гнатишина, голови комітету дитячо-юнацького футболу Івано-Франківської обласної федерації футболу Василя Луцького.
Проведення турніру-2013 стало можливим завдячуючи допомозі організаторам очільників Івано-Франківської обласної державної адміністрації (голова п. М. Вишиванюк), обласної ради (голова п. В. Скрипничук), Тисменицької райдержадміністрації (голова п. І. Росіцький) та районної ради (голова п. В. Семенів). Організація цьогорічних змагань відбулась за активної участі ініціаторів – головного управління в справах сім’ї молоді та спорту ОДА, відділення НОК України в Івано-Франківській області (п. М. Карабін), Івано-Франківської обласної федерації футболу (голова В. Анушкевичус) та СДЮШОР з футболу «Прикарпаття» (директор Й. Бербець).

На щирі слова подяки неодмінно заслуговують начальник відділу сім’ї, молоді та спорту Тисменицької РДА п. В. Дзудзило, голова Тисменицької РФФ п. Василь Кобльовський. Якісну змагальну частину «Меморіалу» і оперативне вирішення різноманітних оргпитань забезпечили сільський голова Братківців п. Д. Мельникович, директор місцевої середньої школи Р. Кияшко, керівники ФК «Колос», а також директори стадіонів обласного центру – «Науки» ім. Р. Микитюка (п. Р. Мазур), і МЦС «Рух» (п. І. Слюсар).

З 2013 року до числа фундаторів долучився також Івано-Франківський міськспорткомітет (голова п. В. Матешко). Дієвими виявилися зусилля, скеровані на розвиток «Меморіалу» підприємств, організацій, комерційних структур, підприємців – ТОВ «Ярковиця» (В. Балагура), ТОВ «Прикарпатський торговий дім» (Сухоребський), ПП «Західхімліс» (П. Головатчук), ТОВ «Зортекс» (М. Литвин), підприємців п. Д. Лащука з Печеніжина, та п. Ю. Сендецького з Тисмениці, та п. М. Горчака з обласного центру, Івано-Франківської міської партії «Удар» (голова п. Ю. Соловей).

Безумовно значущими для долі змагань стали жести доброчинства вдячних вихованців тренера – випускників першого футбольного спец класу, організованого в Івано-Франківську, з якими працював Іван Михайлович, його колишніх гравців Р. Григорчука, М. Савки, випускника футбольного інтернату при ВПУ-21 – Ю. Синишина, а також прихильників ігрового та тренерського таланту І. Краснецького – О. Кантора, П. Ковальчука, М. Бойка та інших. Вагомим став внесок у реалізацію ідей турніру родини Івана Краснецького, його вірних друзів – сім’ї Белеїв, а також А. Бокатого, М. Гнатишина, М. Федорківа.
Участь усіх причетних до змагань добродіїв, їхня шляхетність гідна уваги, пошани і наслідування, дозволити віддати шану великій людині-патріоту Іванові Краснецькому, зробити чергові кроки до того, щоб пам’ять про видатного футболіста, тренера, педагога-новатора продовжувалася у звершеннях прийдешніх поколінь та була вічною. А турнір-спомин його імені – своєрідний фестиваль футбольних «зірок» майбутнього – займав належне місце у спортивному житті Прикарпаття та календарі Всеукраїнських футбольних змагань і у перспективі йому було дароване славне майбутнє.

Ігор Костюк. Фото Петра Белея.

Довідка
Іван Краснецький – видатний український футболіст і тренер, педагог-новатор, заслужений працівник фізичної культури і спорту України. Народився 18 травня 1945 р. в с. Братківці сучасного Тисменицького р-ну.
Ігрове амплуа – воротар. Захищав кольори майстрівських колективів «Спартак» Івано-Франківськ, СКА Львів, «Фрунзенець» Суми. Один з представників «золотого» покоління прикарпатських спартаківців, які принесли гучну славу нашому футболу на рубежі 1960-1970-х років. Чемпіон України 1969 року.
Закінчив Вищу школу тренерів у Москві. Понад два десятиліття плідно працював із юними футболістами. Як тренер також досягнув чималих успіхів: підготував не один десяток гравців для професійних клубів, добру пам’ять залишив про себе в уболівальників тих міст і містечок, з колективами яких він працював, саме під його орудою івано-франківське «Прикарпаття» 1991 року вибороло перепустку до Вищої ліги чемпіонату незалежної України.
Очолював низку професійних клубів: «Закарпаття» Ужгород, «Прикарпаття» Івано-Франківськ, «Верес» Рівне, СК «Миколаїв» та ін., а також аматорські колективи Перегінського, Надвірної, Богородчан, Ямниці…
Помер 24 квітня 2010 року.

Переглядів: 828 | Додав: match | Теги: Карабін, Спартак, Прикарпаття | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]


Чи граєте ви у двох командах одночасно?
Всього відповідей: 29

© МАТЧ 2010-2012. Використання матеріалів газети "МАТЧ" без посилання на джерело заборонено.

Адреса редакції:
76000, м. Івано-Франківськ,
e-mail: match.rv@gmail.com
тел. 0342 735-075.