null


null


Скільки ви (гравці) отримуєте за гру?
Всього відповідей: 43

Головна » 2013 » Червень » 24 » Турнір зберігає інтригу
15:02
Турнір зберігає інтригу
Змагальний пелетон Богородчанщини якось непомітно-стрімко наблизився до екватора. Його учасники між тим пройшли третину турнірної дистанції. Чим не привід підбити попередні підсумки, виявити тенденції, оцінити нововведення. Про те чим живе турнір нині, як справи у районній першості та розіграші кубка нашому кореспонденту охоче погодився розповісти очільник районної федерації п. Роман Балаш.
- У порівнянні з минулим сезоном когорта найсильніших кількісно не зазнала змін. Претендентів на перемогу як і раніше залишилося вісім. Справа в тому, що абсолютний тріумфатор минулого сезону ФК «Краснопіль» вирішив спробувати свої сили у обласних змаганнях. І наразі гідно представляє район у друголіговій першості. Солотвинців та команду Грабовця в еліті замінили відповідно колективи Глибівки та Маркового-Бабче. Мали надію, що підвищаться у класі богородчанські спартаківці, але вони не забажали. Що ж, у скрутні економічні часи кожен сам ладен вирішувати для себе долю футболу.
Ще до початку фаворитами змагань бачилися команди Дзвиняча та Іваниківки. Але досить несподівано перегони очолив дебютант. У стартових чотирьох турах глибівська «Отрада» не зазнала втрат, перемігши напередодні у рідних стінах команду Дзвиняча з рахунком 2:0. То ж на сьогодні дует претендентів розділяють лише три очки і вся боротьба ще попереду. Не втратили шансів поборотися за нагороди й футболісти Іваниківки, які хоча і відстають за очками, але їх вирізняє результативна гра.
- Романе Михайловичу, в чому основна відмінність минулорічного і теперішнього турнірів?
- З відходом «»Краснополя» чемпіонат  не став слабшим, як багатьом видається. Навпаки, боротьба загострилася. Кожен чемпіонат цікавий по своєму, нехай нині лідер не має такої незаперечної переваги як у минулому. Торік основна інтрига полягала в тому, хто першим відбере очки у солотвинців. Сьогодні дещо інакше. Хоча попервах було саме так. Але минулого четверга глибів чани втратили перші пункти, зігравши внічию 1:1 з іваниківцями. Цим міг скористатися основний переслідувач Дзвиняч, але у Старих Богородчанах також задовольнився миром – 2:2. Тож дистанція між претендентом у три очки наразі збереглася, а до них підтягнулися переслідувачі – іваниківці і старо-богородчанці в активі яких по 8 очок.
Дещо непереконливий початок для об’єднаного колективу Маркового-Бабче трохи дивує. Хоча якщо зважити на статус новачка… Фахівці вважають, що команда ще не сказала свого останнього слова, тим більше, що хороших виконавців у їхніх лавах достатньо. Чотири тури футболісти не могли забити і ось нарешті їх прорвало у Підгір’ї.
А тамтешня дружина відверто розчаровує. Те, що зараз відбувається у ще недавно сильній і провідній колись команді викликає занепокоєння: у Дзвинячі «Бистриця» поступилася 1:9, згодом була декласована у кубковій грі представником другої ліги ФК «Космач» - 0:8, і ось тепер вдома 0:4 від Маркового-Бабче. Все це за якихось десь останніх днів…
Загалом у функціонуванні, життєдіяльності і турнірних здобутках районних команд в цілому і нашої першої ліги зокрема вже впродовж 3-4 останніх років простежується певна тенденція, закономірність: ті населені пункти в яких місцеві керівники підтримують розвиток футболу і свої команди, де підприємці вкладають у футбол та колективи гроші, там і мають належний результат.
У турнірі юнацьких складів стовідсоткового показника вдалося досягти команді Маркового-Бабче, які здобули перемоги у всіх п’яти матчах. На три очки відстають від них суперники зі Старих Богородчан і на 6 – Іваниківки. Однолітки Дзвиняча і Глибівки здобули по 7 залікових пунктів.
- А як справи в учасників першості?
- Друга ліга цього річ представлена 6-ма претендентами – з Глибокого, Старуні, Космача, Росільної, Грабовця та Монастирчан. Це на три менше, аніж у 2012 році. 12 очок після чотирьох турів набрали футболісти Старуні. За ними розташувалася омолоджена, перспективна команда Космача. Третім іде Грабовець. Тут турнір проходитиме у два етапи. Після попереднього – двоколового змагання четвірка найсильніших за його підсумками здобуде право грати у плей-офф. Схема така: спочатку четверта команда прийматиме першу, а відповідна друга – третю. За тиждень заплановано матчі-відповіді. Згодом переможці пар виявлять у двох іграх найсильнішого, а переможені – третього призера. А це означає, що на сьогодні будь хто із друголігових бійців ще не втратив шансу на перемогу і підвищення у класі. Необхідно потрапити до першого квартету. Тож інтриги і боротьба на нас очікує ще та. Поєдинки наступного 5-го туру відбудуться 23 червня. А зараз пройшли кубкові протистояння.
- Кубкові розіграші – це завжди цікаво, десь не передбачувано, не прогнозовано. Як із цим у Вас?
- Та начеб то все звично. У новому сезоні у Кубка буде новий володар, оскільки минулорічний переможець – «Краснопіль» не зможе захистити титул. Ще до початку розіграшу на першому етапі були вільними від ігор минулорічний кубковий фіналіст Старі Богородчани та срібний призер чемпіонату ФК «Дзвиняч»: решта вступила у боротьбу з 1/8-ї. На кожній стадії команди проводять по дві зустрічі. 9 червня та минулої неділі матчі цієї стадії завершилися. Вже не перший рік у районі паралельно розігрують одразу два кубки – окремо для дорослих та юнацьких команд. У 1/8-й обидві команди мали однакових суперників, а вже з наступного етапу жеребкування кубкових пар проходитиме нарізно. Матчі наступної стадії пройдуть у липні.
- Що у вашому футбольному господарстві сьогодні вимагає покращення?
- В цілому змагання проходять організовано. Особливих ексцесів не було. Мала місце лише одна неявка – у першому турі Іваниківка не поїхала на гру до Дзвиняча. Певну проблему маємо із залученням суддів до обслуговування поєдинків. Молодь в суддівство йде неохоче – по 1-2 чоловіки в сезон. Цього року залучили аж одного новачка. Тому часто на матчі відправляємо неповну бригаду.  Однак на поєдинки центральні, підвищеної складності, кубкові, починаючи з півфінальних, обов’язково посилаємо трьох арбітрів. Звідси і часті нарікання на суддівські помилки від представників команд. Виходить, що рівень майстерності команд випереджає нині рівень суддівства. Але стараємося виправляти становище.
- А чим гордитеся особливо?
- Нехай поволі, але з року в рік покращується інфраструктура команд-учасниць: то приводять в порядок майданчики, роздягальні, будують чи відкривають нові. Радує також певний прогрес у юнацьких командах, де все більше спостерігаємо осмисленого футболу, а не просто «бий-біжи». Під егідою федерації проводимо змагання «Шкіряний м’яч», розвиваємо жіночий футбол. Вибудували своєрідну піраміду – дитячі змагання – юнацька першість – участь у дорослій команді. Предметом особливої гордості залишається наше свято футболу, що його проводимо щорічно, де вшановуємо лауреатів сезону. Без заслужених нагород не залишається ніхто. І хоча наразі важко дається кожен крок через економічну скруту чи фінансову кризу футбол на Богородчанщині живе і розвивається. Тепер вже і не одразу повіриш і згадаєш, що у 2007-му в районі не булого свого чемпіонату і першості.
- Може маєте якісь задумки, ідеї нові чи то побажання наостанок?
- Найперше хотів би подякувати за увагу до наших змагань, до проблем та здобутків районної федерації. Єдине чого побажав би, щоб «Матч» якнайповніше висвітлював районні змагання. Зокрема подавав інформацію про голи, суддів, тощо. Гадаю це було б цікаво для всіх. Та і сама ідея періодично робити огляди чемпіонатів є хорошою задумкою. Впевнений своїх прихильників вона знайде вже зовсім швидко.
- Щиро вдячний Вам за розмову.
- Навзаєм.
Ігор Костюк
Переглядів: 607 | Додав: match | Теги: Ігор Костюк, Богородчани, Роман Балаш | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]


Чи граєте ви у двох командах одночасно?
Всього відповідей: 29

© МАТЧ 2010-2012. Використання матеріалів газети "МАТЧ" без посилання на джерело заборонено.

Адреса редакції:
76000, м. Івано-Франківськ,
e-mail: match.rv@gmail.com
тел. 0342 735-075.