null


null


Скільки ви (гравці) отримуєте за гру?
Всього відповідей: 43

Головна » 2013 » Серпень » 5 » Василь Кобльвський: «Коли власні кадри вирішують все»
21:41
Василь Кобльвський: «Коли власні кадри вирішують все»
Відпускна літня пауза у розкладі змагань Тисменицького району виявилася не такою тривалою, як у турнірів обласного рівня. Вчора і сьогодні було зіграно півфінальні поєдинки кубкових розіграшів серед юнацьких і дорослих складів, а друге коло чемпіонату розпочалося тут ще раніше - 10 днів тому.
Ми ж спілкувалися з головою Тисменицької районної федерації якраз на проміжному фініші і разом із співбесідником зачепили при розгляді доволі широкий спектр питань. Василь Кобльовський намагався окреслити основні тенденції цьогорічної турнірної боротьби, говорив про стан справ у командах, про їхні потреби, проблеми і перспективи, організаційні аспекти роботи федерації, тощо.
Так вже сталося, що у процесі розмови спільно зійшлися на думці стосовно чи не основного чинника успішної діяльності районних колективів, що його і було винесено у заголовок. - Василю Йосиповичу, які основні зміни сталися у структурі чемпіонату, якщо його порівнювати, скажімо, хоча б з минулорічним турніром?
- На перший погляд новації наче б то незначні, але вони помітні. Найголовніша, чи найприкріша  із них - скорочення кількості учасників. Якщо у 2012 році у двох лігах ми мали по 14 команд, то тепер нараховуємо 13 претендентів у Прем’єр лізі та 10 у першій. Загалом з різних причин, основна з яких фінансові нагеразди, ми недорахувалися 7-ми претендентів.
А маючи певний ліміт часу на проведення турніру змінили не лише кількість учасників, а й формулу змагань. За підсумками поточного сезону еліту залишать дві найслабші команди, а на зміну їм напряму прийде лише одна. Ще один «щасливець» на підвищення у класі визначиться у дуелі 11-ї команди з Прем’єр-ліги та команди, що посяде друге місце у першій лізі. Маю сподівання, що такий крок загострить боротьбу на усіх полюсах турніру в обидвох лігах, додасть напруги у суперництво, зменшить кількість прохідних матчів.
- Кілька слів про хід турніру. В чому особливості цьогорічної турнірної боротьби?
- Основна і найголовніша особливість, на мою думку, у тому, що наші колективи без винятку роблять ставку на власних вихованців, на виховання резерву з місцевих хлопців. Боюся помилитися, але на сьогодні команди-учаниці перегонів на 90%, а може навіть трохи більше сформовані із доморощених футболістів і це не може не тішити.
Лідерство після першого кола підліського «Сокола» аж ніяк не повинно дивувати. У попередні сезони команда поступово наближалася до п’єдесталу і ось тепер копітка праця з формування боєздатного колективу, знову ж таки ретельно підібраного з місцевих кадрів, приносить дивіденти. Причому для обидвох складів команди. Схожа ситуація у знаного турнірного бійця - братковецького «Колоса». Відрадно, що серед найсильніших, нехай і несподівано, але з’явилася команда Чукалівки, котра в останні роки в основному була зосереджена на тому, щоб не залишити клас найсильніших. Також вселяє оптимізм висока позиція колективу з Чернієва, дружини, яка торік мало не розпрощалася з Прем’єр лігою. Високо, як для новачка, розташувалися футболісти з Вільшаниці. МАбуть таки закономірно, за грою. Їм би ще втриматися на цих позиціях.
- В чому причина слабкого виступу минулорічного бронзового призера чемпіонату - ФК «Клубівці»?
- Схоже, із нового сезону у Клубівцях також почали робити ставку на власних футболістів. Достатньої кількості досвідчених гравців не знайшлося, а та молодь, яку залучили, одразу не змогла на рівних конкурувати з іншими колективами. Коли вже торкнулися колективів, що виступають слабше, то відверто дивує місце на проміжному фініші «Оболоні» з Милування. За передсезонними прогнозами більшості фахівців, за сміливими заявами їхніх керівників, багатьмя саме ця команда бачилася основним претендентом на загальну перемогу. Так би ніби мало бути. Сьогодні за грою, за потенціалом гравців, команда виглядає наче б то потужно,але забивають маловато, а напропускали вже достатньо. Програно половину матчів - яскраве свідчення нерівної гри. Схоже і у Милуванні скоро зрозуміють, що орієнтуватися треба на свої кадри. Без залучення футболістів з інших населених пунктів, звісно, не обійтися, але їх має бути 2-3 гравці. А коли у команди таких більше десятка, то це, як правило, команда на один сезон, це - хибний шлях, який веде в нікуди.
Більше очікую від старолисецької «Бистриці», ФК «Радча», сподіваюся, що у другому колі додасть у грі «Авангард» із Загвіздя. Наразі ситуація бачиться така: перші 7-8 команд в жодному разі не втратили шансів опинитися на п’єдесталі, а п’ятірка клубів, які нижче, вестимуть боротьбу за виживання.
- Що примітного відбувається у турнірі юнацьких складів?
- Поки що і тут найвище злетів «Сокіл». а ним далі йдуть ті колективи, що перебували на провідних ролях у попередніх турнірах - Загвіздя, Братківці, Старий Лисець, Єзупіль. Тут все закономірно і заслужено:там, де належним чином приділяють увагу розвитку дитячо-юнацького футболу, там де ведеться планомірна робота з вливання резервістів до основної команди, це відразу знаходить відображення у турнірних здобутках. У дорослій команді агвіздя наразі лише 5-6 старших гравців, а решта - юнаки 1993-1994 років народження і молодші. Нехай сьогодні у боротьбі в основному турнірі їмще бракує досвіду та майстерності, але у найближчій перспективі це мала б бути багатообіцяюча з точки зору навіть боротьби за медалі команда. На хорошому рахунку «дублери» Черніїва і Старих Кривотул.
- У першій лізі  схожа за напругою боротьба також?
- Незважаючи на її малочисельність, щільність результатів команд та набутківтака, що одна-дві перемоги чи навпаки - невдачі - можуть істотно вплинути на турнірну долю колективів. Тут недавні невдахи Прем’єрки- ФК «Чорнолізці», яким вдалося зберегти склад, сповнені бажання повернутися до когорти найсильніших та докладають до цього усі сили, а минулорічні - «Стримба» з Липівки, що також стала на шлях омолодження, неабияк сповнена амбіцій і прагнення до підвищення у класі. До цієї щільної групи претендентів по праву входять лисецька «Енергія», тон якій задають учорашні юнаки  ФК «Сілець», де підібрався непоганий ігровий ансамбль та оновлена команда Ганнусівки. У змаганнях юнаків позиції з 1 по 6-ту після перерви розділяло тільки три очки. Лідерство Стриганецького «Руху» є не  випадковим - це результат плідної роботи Василя Кабана, його заслуга. Успіхи молоді заставили пильніше придивитися до долі команди й сільського голову. Тож є надія, що незабаром покращить свої турнірні позиції і доросла місцева команда, що знаходиться на сьогодні в нижній частині турнірки.
- Скажіть, а як у команд вашого району стан справ з одним із найголовніших чинників успішного виступу, усіх їхніх здобутків - з футбольними полями?
- Здається, що в районі вже давно всі зрозуміли, наскільки важливим чинником у досягненні результату є поле, і не тільки. Там, де керівники на місцях, представники команд, тренери, чи просто люди, які відповідають за цю ділянку роботи, приділяють належну увагу стану ігрових майданчиків, розвитку інфраструктури, та хоча б її підтримці у належному стані, там, природно, мають успіхи у грі. Хороші поля сьогодні у Загвізді, Братківцях, Старих Кривотулах, Радчі.
- На що звернете увагу окрім суто спортивної боротьби команд?
- На організацію роботи районної федерації.Тут ми поволі прогресуємо. Наше долучення до єдиної інформаційної бази даних ФФУ значно полегшило роботу. Недоліків, звісно, не уникаємо, але стараємося виправляти їх по ходу діяльності. Стало більше порядку в командах, на стадіонах. Упродовж першого кола особливих нарікань на проведення змагань не було. Мали всього два переноси ігор, та й то з об’єктивних причин. чи за згодою суперників. афіксовано тільки одну неявку: команда Вільшаниці після поразки 2:7 не поїхала на повторний кубковий матч до Загвіздя, але заплатила за це передбачений регламентом штраф. а ходом першого кола іноді здавалося, що наш дисциплінарний комітет залишається без роботи.  Але насправді це не так. Ближче до проміжного фінішу і безпосередньо перед стартом другого кола було розглянуто низку скарг, які, як не дивно, стосувалися дій та поведінки тренерів та представників команд. Футболістів же які, як правило, на полі виконують свою роботу, розглядали та штрафували вкрай рідко.
Основне наше досягнення у поточному сезоні - ми домоглися того, що на кожному матчі тепер задіюємо трьох арбітрів. Раніше цього не було. Відтепер навіть маємо змогу за потреби на певний час відсторонювати суддів з неякісну роботу, якщо таке трапиться.
- А часто траплялося?
- Поки що не доводилося. Зауваження були, але без особливих нарікань ні від команд, ні від представників федерації. Цьогоріч у нас деб’ютувало 6 молодих арбітрів, тож в обоймі маємо вже чотири десятки служителів футбольної феміди. Молодь поволі втягується. ЇЇ, в основному, зараз використовуємо при роботі на лінії. Відрадно, що люди прагнуть вчитися. У нас взагалі навчання арбітрів проходить і у ході чемпіонату - раз на тиждень. Всі збираються, тож роботи вистачає усім. А у другому колі напруга боротьби зросте і найперше суддям потрібно бути до цього готовими.
- Що ще потрібно покращити?
- Основна проблема аматорського футболу - зайнятість футболістів на основній роботі чи їхній виїзд під час чемпіонату на заробітки. Від цього потерпають в основному наставники команд. В середовищі юнаків вже не вперше стикаємося із таким ось явищем як повноцінна організація гри після весілля чи інших святкувань. Це вже стало поганою традицією:  провести тур після, наприклад,  випускних вечорів стає серйозною проблемою. Ледь не усі юнацькі поєдинки тоді опиняються на межі зриву.
- Чи не послабило чемпіонат зменшення кількості учасників?

- Цей процес має свої об’єктивні і суб’єктивні причини, що вдієш. До якості ж можна дістатися не лише через збільшення кількості команд. Головне, щоб колективи були конкурентноспроможними. Сподіваюся, рівень команд і турніру в цілому не послабшав. Навіть з відходом до другоїобласної ліги команд Павлівки та Ямниці. Зараз я особливо гордий з успіхів повпредів району на значно вищому загальному рівні. Їхній шлях - це приклад для решти. Відверто, коли кожного року з нашого району у обласні турніри переходитимуть команди, я десь погоджуся на такі втрати. Найперше тому, що це показник хорошої роботи нашої районної федерації. А з іншого боку - на місце вибулих прийдуть інші, не менш відомі команди, розкриються і заявлять про себе на повний голос інші успішні колективи.

Ігор Костюк,
фото Петра Белея

Прем'єр-ліга. 13 тур

Ст. Лисець - Клубівці - перенесено
Братківці - Вільшаниця - +:-
Ст. Кривотули - Єзупіль - 1:4
Підлісся - Чукалівка - 3:1
Драгомирчани - Радча - 1:5
Милування - Черніїв - 0:1
Становище команд
Команда           І   В  Н  П    М      О
Підлісся         13  11 1  1  34-11  34
Братківці         13  8  4  1  18-8   28
Черніїв        13  9  0  4  38-21  27
Єзупіль        13  8  1  4  28-16  25
Чукалівка        13  7  3  3  22-17  24
Вільшаниця    13  6  1  6  30-40  19
Милування     13  6  0  7  32-20  18
Загвіздя        12  5  2  5  20-15  17
Радча        13  4  1  8  20-28  13
Ст. Кривотул    13  4  1  8  16-31  13
Старий Лисець    12  3  1  8  17-28  10  
Драгомирчани    13  3  1  9  23-39  10  
Клубівці        12  1  0  11  8-32    3
1 ліга
Друге коло розпочнеться 18 серпня.
Становище команд
Команда          І  В  Н  П     М     О
Чорнолізці        9  7  1  1   31-10  22
Лисець             9  6  0  3   18-12  18
Сілець             9  5  2  2   20-13  17
Ганнусівка       9  4  4  1   16-8   16
Липівка            9  4  4  1   15-9   16
Стебник           9  3  0  6   15-14  9
Березівка         9  2  3  4   12-19  9
Н. Кривотули    9  2  2  5   11-19  8
Стриганці         9  2  1  6   14-24  7
Пшеничники     9  1  1  7   9-33    4
!Газету здавали в друк 29 липня у понеділок тому таблиць та результатів з останнього туру ще не було.:))
Переглядів: 627 | Додав: match | Теги: Чукалівка, Сокіл Павлівка, Стриганці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]


Чи граєте ви у двох командах одночасно?
Всього відповідей: 29

© МАТЧ 2010-2012. Використання матеріалів газети "МАТЧ" без посилання на джерело заборонено.

Адреса редакції:
76000, м. Івано-Франківськ,
e-mail: match.rv@gmail.com
тел. 0342 735-075.