null


null


Скільки ви (гравці) отримуєте за гру?
Всього відповідей: 43

Головна » 2013 » Травень » 27 » Володимир Ковалюк: «Ставка на молодь – це перспектива не лише для «Карпат».
12:01
Володимир Ковалюк: «Ставка на молодь – це перспектива не лише для «Карпат».
Про зміни у складі та на тренерському містку яремчанців почали говорити ще наприкінці сезону-2012. Що конкретно було тому причиною важко твердити достеменно. Не стихали подібні чутки й упродовж зимової паузи, щоразу збурюючи суперечки фахівців та вболівальників. Додала ажіотажу до різноманітних тлумачень й неоднозначна передноворічна дискваліфікація мало не всього складу команди, накладена КДК ОФФ, буцімто за неявку на нагородження. Про недалекоглядність подібного кроку промовисто свідчив той факт, що ті, хто ініціювали подібну «виховну міру», згодом поволі все «спустили на гальмах». Однак невизначеності у подальшій долі колективу це додало. Сміємо припускати багато в чому через це «курортників» до останнього вагалося, чи варто взагалі заявляти «Карпати» до змагань. Та, дякувати Богу, зважилося. 

На посаду наставника колективу розпочалися інтенсивні пошуки. Розглядалося чимало кандидатур. Прогнозів не бракувало: ледь не щодня у кулуарах активно мусувалися чесноти того чи іншого достойника. Новина, чи то припущення, щодо запрошення до Яремче Володимира Ковалюка вперше з’явилася в середині лютого. Однак сам Володимир Васильович першим довідувався про своє призначення не з інтернет-павутини, а з дзвінків знайомих та друзів. І був цим немало подивований, хоча і ставився до усього з властивою іронією.

Та, як кажуть, чому бути, того не оминути. Ледь не за тиждень до початку нового чемпіонату очільники «Карпат» таки довірили цю важливу місію молодому наставнику. Позаду вже чверть змагальної дистанції. Чим не привід підбити проміжні підсумки. Про труднощі становлення, турнірні орієнтири, здобутки і втрати і спілкуємось з гостем номера Володимиром Ковалюком.

- Що стало визначальним у Вашій згоді очолити яремчанські «Карпати»?
- Найперше привабила перспектива роботи з молодими футболістами. Наразі в області мало наставників, які хотіли б «бавитися» з молоддю. Всі прагнуть досягнути результату одразу, я б сказав, ледь не завтра, а навіть «ще вчора». Тому більшості цей шлях не підходить. А мені – цікаво: самому вдосконалюватися, бачити як «ростуть» хлопці, поступово додають в майстерності.

- Не було сумнівів, побоювань? Яремче все-таки, чинний чемпіон, амбіції, попередні титули і все таке інше?...
- Мова з керівництвом одразу йшла про омолодження складу. Причому в порівнянні з минулим сезоном - значне. Тому, природно, над завдань не ставилося.

- Володимире Васильовичу, з чого довелося розпочинати?
- У тому часовому цейтноті та передстартовій лихоманці нам залишилося все те, що не підійшло іншим. З цього довелося ліпити і фактично, як то кажуть, «з листа» починати грати. В основному зробили ставку на колектив гравців 1995 р.н. вихованців тренера Віктора Поптанича. Це був і вимушений, і необхідний крок. Цим хлопчакам вже по 18 років – найвища пора грати у великий футбол. А де навчитися цьому як не у баталіях хоча б обласного рівня.
Можна було запросити ще кількох гравців, але наша молода команда має доволі скромні умови, тому майстерніші вихованці прагнуть грати сьогодні у колективах, де є кращі фінансові умови.

- Основу нинішніх «Карпат» складають франківці…
- Місцевих футболістів, які б могли грати вже нині чи найближчим часом, ще немає. Тому тренуватися змушені в обласному центрі. Ще і через те, що наші вихованці вчаться, вони є студентами. Інша проблема – немає де повноцінно тренуватися. Наразі зі згоди Йосипа Бербеця займаємося на запасних полях МЦС «Рух». Проблема полів не лише у нас – це біда у всій державі. Молодь необхідно вчити у нормальних умовах, інакше… Низька реалізація моментів найперше пов’язана напряму з якістю полів.

- Яким видався стартовий відрізок перегонів?
- Однозначно важким – календар до того ж «підсобив» із суперниками: брошнівці, тлумачани, богородчанці. Я гадав, що у цих іграх ми виступимо слабше. Передусім бажав, щоб поразки, коли вони стануться, були менш дошкульними і не такими відчутними. Бо невдачі могли надламати хлопців психологічно. До того ж у такому віці їм властива нестабільність – одну гру вони грають добре, а наступну – як правило провалюють. Так сталося у кубковому поєдинку з «Гранітом». Після «Газовика» (3:3), де мої підопічні непогано себе проявили, у Тлумачі вони, схоже, відчули себе ледь не «зірками». І виявилися неготовими до супротиву, а перелаштуватися за ходом гри вже не змогли. Не повели за собою того дня команду й її нинішні лідери – І. Ципердюк та Чопик, хоча у іграх чемпіонату нарікань на їхні дії у мене немає. Нам не вистачає сьогодні досвідчених виконавців, принаймі у кожну з ланок, без яких добротну команду швидко не побудуєш. Більшість із нинішніх виконавців «Карпат» тільки-но роблять перші кроки у дорослому футболі. Дотепер вони переважно грали на дитячо-юнацькому рівні. А одразу безболісно перелаштуватися вдається не кожному, навіть на рівні обласних турнірів.

- А Вас особисто не лякає така ось невизначеність у роботі, щодо турнірних досягнень, певних здобутків, тощо?
- Готувати молодих футболістів – це також звершення, особистий здобуток. Я, як і мої підопічні у футболі роблю на тренерському шляху перші кроки. Невдачі, що будуть на цьому шляху, переконаний, мене не зламають, а навпаки – загартують. Негаразди, як правило, явища тимчасові. У минулому чемпіонаті я нетривалий час працював в Угринові. Там також із молоді за короткий період вдалося створити непогану командочку. Шкода, що продовження не вийшло, і ми її загубили. Ось тепер з’явився шанс в Яремче попрацювати на перспективу.

- Кажете робота на перспективу.  А коли оця пора, по Вашому, наступить?
- Сподіваюся в найближчому майбутньому. Вірю у створення в області майстрівської команди, хоча б другої ліги. Бажано, щоб люди, від яких це залежить, зрозуміли необхідність такого кроку. І тоді всі разом спільними зусиллями не на словах, а на ділі спрацюємо на благо прикарпатського футболу. І дитячі тренери, тренери молоді повинні бути до цього готові. Як буде команда, де тоді брати «кадри»? А так, вони вже будуть, приміром у Яремче чи «Тепловику», де останнім часом зробили ставку на омолодження, чи у інших колективах. Головне, щоб праця усіх без винятку наставників, які виховують молоду футбольну зміну, вкотре не пішла в пісок, щоб їхні зусилля не виявилися марними. І це стане для усієї футбольної спільноти краю найвищою винагородою.
Ігор Костюк
Переглядів: 719 | Додав: match | Теги: Тепловик, Володимир Ковалюк Карпати Яремче, Поптанич | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]


Чи граєте ви у двох командах одночасно?
Всього відповідей: 28

© МАТЧ 2010-2012. Використання матеріалів газети "МАТЧ" без посилання на джерело заборонено.

Адреса редакції:
76000, м. Івано-Франківськ,
e-mail: match.rv@gmail.com
тел. 0342 735-075.