null


null


Скільки ви (гравці) отримуєте за гру?
Всього відповідей: 43

Головна » 2013 » Травень » 27 » Все розпочалося з… бутси
11:50
Все розпочалося з… бутси
Минулої суботи в с. Ямниця на майданчику зі штучним покриттям проходили баталії другого турніру юнацьких колективів «Кубок Меморіалу «Дем’янів Лаз», приурочені вшануванню світлої пам’яті Федора Пастушенка та інших футболістів, членів ОУН, розстріляних у Дем’яновому Лазі.
Ідея проведення подібних змагань народилася два з половиною роки тому. Тоді під час дослідження науковими співробітниками музею М. Фреїком та В. Бакалою постаті Ф. Пастушенка, розстріляного разом з більш, ніж п’яться сотнями наших краян органами НКВС напередодні радянсько-німецької війни 1941-1945 р.р. в урочищі «Дем’янів Лаз». Серед речей, знайдених під час розкопок, був футбольний черевик-бутс. Припускають, що бутса могла належати саме Федору Пастушенку.
Прем’єрний футбольний турнір, зініційований М. Фреїком, відбувся минулого року також у Ямниці. Тепер корисне починання отримало продовження і підтримку фундаторів – центру національного відродження імені Степана Бандери, івано-франківського обласного товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, Музею-меморіалу «Дем’янів Лаз», івано-франківських обласних організацій НРУ та КУНу. Цьогоріч до їх числа долучилися івано-франківська обласна громадська організація «Патріот України».
Якщо рік тому у пілотному проекті зголосилися взяти участь чотири колективи – місцевий «Вихор», дві команди першої Української гімназії та футбольна  дружина юних з с. Боднарів Калуського р-ну, то цього річ учасників виявилося удвічі більше. До старожилів змагань тепер долучилися інші представники Тисменицького р-ну – «Авангард» Загвіздя, «Ярковиця» Угринів, ФК «Стриганці» та ФК «Павлівка». Присутність останніх бачилася глибоко символічною, адже Ф. Пастушенко був уродженцем Павлівки.
Передувала змаганням урочисто-хвилююча церемонія їх відкриття, що традиційно пройшла на території комплексу «Дем’янів Лаз». З напутнім словом до учасників звернулися депутат обласної ради Ігор Шумега, голова обласної організаціх КУН п. Богдан Борович, багаторічний член правління «Момеоріалу» п. Юліан Куйбіда, голова обласної громадської організації «Патріот України» п. Сергій Сивачук та інші. На свято завітав син Федора Пастушенка п. Роман. Він щиро привітав присутніх. Після цього юних футболістів було запрошено оглянути експозицію музею. Мабуть зайве говорити, що найбільшу зацікавленість у хлопчаків викликав основний на їхню думку експонат – той самий черевик-бутс.
А опісля настав час, власне, футболу. Розподілені на дві групи учасники розпочали змагатися спочатку за коловою системою. Відкривати турнір випало командам Загвіздя та молодших «гімназистів». Дебютного м’яча довго чекати не довелося: вже на 5-й хвилині «авангардівець» Тарас Голодюк вразив ворота суперників, а гра завершилася впевненою перемогою загвіздянців – 7:1. Результативний початок було покладено. Далі у трьох наступних іграх було забито ще 20 м’ячів. Фаворитами турніру заздалегідь вважалися минулорічні тріумфатори – старша команда першої Української гімназії та місцевий «Вихор» (на фото зправа), який торік поступився в вирішальному очному двобої – 3:5. Цього разу ямничани були налаштовані рішуче, що і підтвердили у матчах групового етапу. Ключовим поєдинком у іншому квартеті стало суперництво старших «гімназистів» та ФК «Павлівка». Напружене протистояння принесло перемогу сільському колективу. Тепер для виходу у фінал дебютантам залишалося не програти угринівським одноліткам. А минулорічні володарі призу навіть віддали суперникам з Боднарова право зіграти у поєдинку за бронзові нагороди, поступившись – 2:3. «Бронзова» суперечка була направду кубковою. Основний час сильнішого не виявив, а у серії пенальті влучнішими на один удар виявилися юні загвіздянці. Фінал, як і годиться, став окрасою турніру і мав свою драматургію. Поступаючись за ходом гри у другому таймі «вихорівці» завдячуючи влучним ударам Любомира Гринкевича і Юрія Самсонова схилили шальки терезів на власну користь (2:1) і з другої спроби забезпечили головному призові – перехідному кубку ямщицьку прописку. Привів ямничам до цьогорічного тріумфу їхній молодий наставник Олег Гнатишин.
Увінчало турнір урочисте нагородження призерів медалями та грамотами. Оргкомітетом також було визначено лауреатів змагань. Ними стали: воротар Владислав Ільків (ФК «Павлівка»), бомбардир Юрій Самсонов («Вихор») та кращий гравець Андрій Луцький (ФК «Боднарів»). Поєдинки фахово обслуговували судді Михайло Гнатишин та Мирон Береза.
Загалом молодий турнір підтвердив свій високий статус, бо був належним чином організований та проведений. Змагання викликали зацікавленість і стали для учасників доброю пробою сил.
Наостанок всі присутні прощаючись висловлювали побажання будь що зустрітися щонайшвидше за рік. Що ж, нехай в перспективі турнірові буде дароване славне майбутнє.

Ігор Костюк, Михайло Фреїк.

Переглядів: 936 | Додав: match | Теги: Дем’янів лаз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]


Чи граєте ви у двох командах одночасно?
Всього відповідей: 28

© МАТЧ 2010-2012. Використання матеріалів газети "МАТЧ" без посилання на джерело заборонено.

Адреса редакції:
76000, м. Івано-Франківськ,
e-mail: match.rv@gmail.com
тел. 0342 735-075.