null


null


Скільки ви (гравці) отримуєте за гру?
Всього відповідей: 43

Головна » 2014 » Вересень » 23 » «РУХ»: НЕ ЧИСЛОМ А УМІННЯМ
12:51
«РУХ»: НЕ ЧИСЛОМ А УМІННЯМ

Ідея проведення подібних змагань народилася чотири роки тому. Тоді під час дослідження науковими співробітниками музею М.Фреїком та В.Бакалою постаті Ф.Пастушенка було знайдено черевик-бутс. Припустили, що бутса могла належати саме Федору Пастушенку.
Про передісторію появи нових дитячих футбольних змагань, а саме про те, що стало поштовхом для їх організації ви можете детальніше довідатися, ознайомившись із матеріалом-передруком, який подано на 6 стор.
Приємно, що розпочата у 2012-му році корисна справа нині має продовження. Турнір стає традиційним, щорічно розширює коло нових учасників, він не позбавлений підтримки своїх основних фундаторів - Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім.С.Бандери, музею-меморіалу «Дем’янів лаз», Івано-Франківського обласного товариства «Меморіал» ім.Василя Стуса, Івано-Франківськи обласних організацій НРУ та КУНу та обласної громадської організації «Патріот України».
Окрім усього іншого нинішній турнір не лише мав на меті вшанування пам’яті жертв комуністичного терору на Прикарпатті, виховання молоді у дусі українського патріотизму та популяризації героїчної історії боротьби нашого народу, а насамперед бачився як важливий виховний момент, як запорука здатності нинішньої молоді до захисту української держави, що у сьогоднішніх реаліях є надзвичайно актуальним.
Забігаючи наперед відзначимо, що із цим завданням, а також з іншими - популяризацією футболу серед дітей та юнацтва, залученням молоді до активних занять спортом, пропаганди здорового способу життя та виявлення молодих талановитих спортовців Меморіал Дем’янового лазу-2014 повністю впорався.
Передувала змаганням урочисто-хвилююча церемонія їх відкриття, що традиційно пройшла на території меморіального комплексу Дем’янів лаз. До учасників турніру та присутніх з напутнім словом, розповідями про славні сторінки нашої історії, нехай часом і трагічні, побажаннями вирости справжніми патріотами України та спортивних звершень звернулися голова обласного товариства «Меморіал» ім.В.стуса  Степан Каспрук, завідувач меморіалу-музею «Дем’янів лаз» Михайло Фреїк, член товариства «Меморіал» Іван Павликівський, який приймав участь у ібльше як 40 розкопках що проводилися на території нашого краю та учасник Майдану Василь Симчич. За тим учасники хвилиною мовчання вшанували героїв, полеглих у боротьбі за Незалежну Українську державу, відвідли меморіальні могили, Службу Божу у каплиці Музею, схилили голови у щирій молитві запаливши свічки пам’яті.
Коли юних футболістів було запрошено оглянути експозицію музею, то зайве, мабуть, говорити, що найбільшу зацікавленість у хлопчаків викликав головний, на їхню думку, експонат - саме той черевик-бутс.
Футбольна складова свята пам’яті продовжилася безпосередньо на стадіоні, де на урочистому відкритті було піднято державний прапор України та ОУН-івський червоно-чорний стяг, натхненно звучав Гімн України.  А потім розпочалося основне футбольне дійство.
Попервах планувалося, що учасників буде 8 команд, стільки ж, як і минулого року. Очікували колективи з Ямниці, Загвіздя, Крихівців, Павлівки, уродженцем якої, до речі, був Федір Пастушенко. Але з різних причин вони відмовилися. Та змагання таки відбулися і навіть пройшли в дещо зміненому форматі. На старт цьогорічних перегонів вийшло семеро претендентів на перемогу - одразу три дружини івано-франківської першої української гімназії, дві команди Угринова, а також боднарівський «Сокіл» (Калуський район) та «Рух» з Стриганців. Вперше оргкомітет провів змагання у двох вікових групах - старшій і молодшій. Перша налічувала трьох учансиків, які мали розділити місця на п’єдесталі, а друга - чотирьох, котрі повинні були визначити четвертого зайвого. Футбольні пристрасті звирували із перших поєдинків. Змагаючись за коловою системою, коли кожен суперник грав із кожним, на фініш команди прийшли з такими показниками: 13-річні розташувалися наступним чином: бронзову сходинку посіли футболісти з першої команди «гімназистів», срібло дісталося «соколятам» із Боднарова, а переможце ств колектив зі Стриганців, що мав символічно-промовисту назву «Рух».
Молодші учасники турніру мали свою суперечку, яка звелася до протистояння двох команд Першої української гімназії та стількох же угринівських супротивників. У цьому турнірі більше пощастило франківцям, друга команда яких тріумфувала у розіграші малого призу. Угринівська «Ярковиця» задовільнилася двома призовими місцями відтіснивши третій склад гімназистів за межі медабльної трійки.
Оргкомтетом було названо лауреатів змагань. Ними стали: воротар Євген Івахнюк, бомбардир Михайло Корчун (обидва - «Рух» Стриганці), та кращий гравець Любомир Луцький («Сокіл» Боднарів). Переможці та призери баталій були нагороджені кубками, медалями, грамотами а також всі учасники отримали путівники «Дем’янів лаз» та одноіменну книгу Романа Круцика. Не залишилися без нагород також арбітри змагань - франківці Ростислав Андручишин, Іван Заліський та Віталій Карнаух. Їм було вручено грамоти від оргкомітету. Завдячуючи засновникам, організаторам та фундаторам Кубка «Дем’янового лазу» цьогоріч дітлахи були також забезпечені солодощами.
Загалом молодий турнір підтвердив свій високий статус. Як зазвичай він був належним чином організований і проведений на високому рівні. Учасники та присутні висловили задоволення з ідеї заходу, її втіленням та реалізацією. Було сказано немало теплих слів, висловлено зауважень-побжань, спрямованих на покращення змагань. А це означає, що турнір викликав зацікавленість і ставдля його учасників доброю пробою сил. Тож нехай у перспективі баталіям за Кубок Меморіалу «Дем’янів лаз» буде дароване славне майбутнє.
Ігор Костюк, Михайло Фреїк.
 

Переглядів: 1097 | Додав: match | Теги: Пастушенко, Фреїк, Рух Вістова, Дем’янів лаз, Луцький | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]


Чи граєте ви у двох командах одночасно?
Всього відповідей: 29

© МАТЧ 2010-2012. Використання матеріалів газети "МАТЧ" без посилання на джерело заборонено.

Адреса редакції:
76000, м. Івано-Франківськ,
e-mail: match.rv@gmail.com
тел. 0342 735-075.